Kehribar günümüzde mimari de dahil olmak üzere hayatın pek çok alanında kullanılan bir taş olması ile birlikte gerçekte temelinde ağaç fosili olma özelliği taşımaktadır. Ülkemizde de yaygın olarak bulunan çam ağacının fosilleşmiş reçinesinden meydana gelen kehribar eski çağlardan itibaren süs eşyası olarak insan yaşamındaki yerini almıştır. Parlak ve saydam olması nedeni ile kehribar tasarımlar kadınların her dönem ilgi odağı olmayı başarmış ve ilerleyen yıllarda işleme şartlarının da genişlemesi ile birlikte çok daha farklı alanlarda hayatımıza girmiştir. Gömülü halde iken kendisine yakın cisimleri kendisine çekme özelliğine sahip olması sayesinde çok farklı renkleri doğal yollar ile kendisinde yer edinen kehribarın bu farklılığı diğer taşlar ile kıyaslandığında son derece önemli bir ayrıntı olarak ortaya çıkar.
Dünyada ve Ülkemizde Kehribar Yatakları
Kehribar yatakları % 90 olarak Rusya’ya bağlı Kaliningrad bölgesinde yer almaktadır. Bunun nedeni geçmiş yıllarda Rusya’nın sahip olduğu iklim olarak değerlendirilse de ilerleyen yıllarda Ukranya, İsveç gibi ülkeler yanında Romanya, Hollanda ve Sicilya gibi yerlerde de bulunması kehribar yataklarının denizaltı çökeltiler sonucu ortaya çıktığının ispatlamıştır. 25 ile 40 metre derinlikte çökelti tabakalarının arasında damarlı bir şekilde oluşumunu tamamlayan kehribar için pek çok kültürde mavi toprak tanımlaması yapılmaktadır. Bir zamanlar ormanlık alanların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde daha güçlü yataklara sahip olan kehribar ülkemizde ilk olarak Bayburt dolaylarında görülse de uzun yıllar çıra ve kömür zannedilerek yakıldığı da bilinmektedir.
Kehribar Kullanım Alanları
Kehribar eski çağlarda başta kadınların hayatında önemli bir süs eşyası olarak yer almaklar birlikte işleme olanaklarının artması ile birlikte hayatımızdaki kullanım alanları çok daha fazla genişlemiştir. Mimari süslemenin önemli bir unsuru olarak pek çok değerli yapıda göze çarpan kehribar ülkemizde ise tespih yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Ruh güçlendirmesi yanında cesaret de verdiğine inanılan kehribar pek çok kültürde guatr gibi hastalıkları önlediğine dair inancın etkisi ile de kullanılmakta, hatta Almanya’nın kırsal kesimlerinde bebeklerin üzerine konularak dişlerinin daha güçlü çıkmasına dair bir inançla kullanılmaktadır.
Yorum Bırak